Terug naar de schoolsite!

zondag 13 maart 2016

Ons klaswinkeltje !

Naar de winkel in de klas !

Wat is leuker dan 'naar de winkel gaan'?  Voor onze kleutertjes is het een beleving, herkenbaar uit het dagelijks leven.  En nu eens zelf de winkelbediende mogen zijn, zelf boodschappen doen en kiezen, alleen betalen... dat is SUPER !  

 We werkten de voorbije week ook in een werkboekje met opdrachten die de kinderen alleen konden uitvoeren zoals: zoek precies dezelfde tekeningen, teken je allermooiste kindje, raamfiguren...
maar ook enkele opdrachten met begeleiding van juf: rijmen, lettergrepen, zet een rode cirkel rond de grootste jongen (meervoudige opdracht).

Boodschappenlijstjes maken op het magneetbord 
met kaartjes en lettermagneten.
Onze kleuters zijn erg leergierig en ge├»nteresseerd in letters !  Letters zoeken, vergelijken, herkennen, ... en dus spelenderwijs letters leren.  Spel op de i-pad: smart game waarbij de kinderen proberen om de rode auto vrij te rijden (schuiven) zodat hij de parking van de winkel kan verlaten. 
Het begin is makkelijk maar het wordt steeds moeilijker !  
Voor de volhouders dus !

Tangram !  
Kinderen leggen de blokken met verschillende vormen in de opening van de tekening.  Ruimtelijke oefening !
Past het precies ?  Dan heb je goed gewerkt !

 Winkelspel !  De winkelbediende heeft heel wat te doen: alles netjes zetten, de klanten vriendelijk bedienen, de prijs noteren op de betaalbrief (zie verder), controleren of de klanten correct betalen, bestellingen doen als producten uitverkocht zijn...
De klanten (kindjes die in het poppenhuis spelen) 
mogen telkens 2 dingen uit de winkel kiezen.
Eens terug in het huisje, moeten de kindjes die spulletjes integreren in hun huisjesspel.  

Betaalbriefje !  De winkelbediende doorstreept het aantal euromunten van het eerste product, daarna de munten van het tweede product met een andere kleur.  Daarna telt de winkelbediende alles SAMEN om te weten hoeveel de klant moet betalen.  Kinderen 'rekenen' op een speelse, leuke manier ! Winkelbediende met aangepaste 'werkkledij'Prijskaartjes met getalbeeld en cijfer !
 Fruitwinkeltje met plasticinefruit en... fruitbrochettes !
  Op zoek naar een gepaste naam voor onze winkel... Er waren veel mogelijkheden door de kleuters zelf bedacht.  Uiteindelijk hielden we na stemming 1 naam over: "ONS KLASWINKELTJE"
Letters herkennen en woorden stempelen.
Oeps... eentje ondersteboven... ook dat hoort bij het leerproces... 
van proberen kunnen we leren !